Investeren in muziekrechten
Quinty van der Geest
04/25/2024
2 min

Investeren in Muziekrechten: is het rendabel?

04/25/2024
2 min

Het investeren in muziekrechten komt regelmatig in het nieuws. Zo gingen de rechten van Justin Bieber er in 2023 uit voor 225 miljoen dollar, hetzelfde gold voor Katy Perry. De royalty's van Phil Collins waren zelfs 300 miljoen waard. Na of met een succesvolle carrière is dit een mooie manier voor de artiest om snel te cashen. De vraag is alleen; waarom willen investeerders hier zoveel geld voor betalen? Wat is er zo speciaal aan die muziekrechten?

Goudmijn

De verkoop van muziekrechten levert voor de artiesten een mooi bedrag op en de investeerders verdienen hun geld terug door de brede inkomstenstroom. Met het hebben van muziekrechten verdien je geld op elk moment dat een lied publiekelijk wordt gemaakt. Denk hierbij aan radio, tv, streams, online, series & films, cd's, vinyls, maar ook live optredens. Deze geldstromen zijn de afgelopen jaren alleen nog maar breder geworden, omdat er steeds meer mogelijkheden ontstaan om naar muziek te luisteren.

Hoeveel je hiermee verdient, verschilt per kanaal. Je moet je even voorstellen dat 1x op de commerciële radio in Nederland al €20 kan opleveren. Daar tegenover staat, een stream op Spotify levert €0,003 per stream op. Dat contrast is groot, maar er komt nog iets moois bij het fenomeen muziekrechten kijken.

De duur van het rendement. Muziekrechten zijn geldig en rendabel tot 70 jaar na de dood van de laatste maker. Dit betekent dat heel veel muziek ontzettend lang voor inkomsten kan zorgen. Als we hiervoor The Beatles als voorbeeld nemen; de 70 jaar gaat pas in zodra alle schrijvers en leden van de band zijn overleden.

Muziekrechten zijn de goudmijn van de muziekindustrie.


Kan ik ook investeren in muziekrechten?

Dat de rechten van artiesten met veel hits, een zeker inkomen en genoeg publiciteit voor zoveel geld verkocht worden is voor de investeerder natuurlijk een fijne gedachte. Dus hoe relevant is dit voor de alledaagse investeerder?

Bij ons ging hier een lampje branden. Een idee wat ontstond door de ambities van Quinty en het zakelijke hart van Ellen.

Want hoe zou het zijn als je in deze ambitie kunt investeren voordat de artiest doorbreekt? Wanneer die inkomsten nog groeien naar miljoenen? Dat jij als individu eenmalig een bedrag stort waarmee de muzikant weer verder kan bouwen en waar jij nog jaren van kunt renderen. (muziekrechten zijn tot 70 jaar na de dood van de maker rendabel)

Daarover hebben we een podcast gemaakt. Quinty's Muziekrechten: de podcast

Quinty van der Geest is een onafhankelijke artiest, 22 jaar en beheert 100% van haar muziekrechten. Nu, aan het begin van haar carrière, deelt zij haar royalty's met mensen die de potentie in haar zien. In de vorm van 5 pakketten, kan iedereen die dit wil mee renderen in haar goudmijn voordat haar rechten honderden miljoenen waard zijn.

Naast muziekrechten, krijgen investeerders toegang tot een exclusieve community met faciliteiten als een maandelijkse podcast en wekelijkse updates. Er zitten concertkaarten en merchandise in de pakketten, maar vooral heel veel fun.

Het was Quinty’s droom en nu haar doel om de eerste vrouwelijke Nederlandse artiest te zijn die internationaal doorbreekt.

Dus ja, je kunt ook investeren in muziekrechten en daar hoef je geen honderd miljoen euro voor te betalen. Althans nu niet in deze fase. Dat is toch fijn!

Quinty's Muziekrechten: de pakketten